Новини відділів на місцях
Image

Бориславські педагоги апробовують нові технології викладання на практиці

07 БЕР 2023

 
На початку тижня вчителі біології закладів загальної середньої освіти Бориславської територіальної громади побували на першій крафтовій грибарні «Боровик».
Грибарня «Боровик» займається виробництвом грибів, які несуть високу біологічну цінність як харчовий продукт, вже більше двадцяти років. Тут вирощують 120 т продукції в місяць. Завдяки вдалому менеджменту підприємство успішно розвивається, у планах  підкорення ринків ЄС.
Педагоги ознайомилися з технологією рециклінгу, яка застосовується компанією. Тут для вирощування грибів використовують
перегній, солому і міцелій. Це все вантажиться в камеру і акуратно розкладається по поличках. Через деякий час при дотриманні певної температури та вологості з’являються печериці. Між дрібним та дорослим грибом проходить менше доби.
Відпрацьовану торфо-суміш продають фермерам на добриво, а камеру ретельно миють. І це ще одна перевага крафтової грибарні над масовим виробництвом, бо на заводах для миття камер використовують формальдегіди. А на «Боровику» – лише гарячу воду без додавання будь-якої хімії. Отож продаж субстрату сільгоспвиробникам у якості добрива несе не лише економічний, а й екологічний ефект.
Також біологи ознайомились із способами культивування печериць на селективному субстраті, з технологією догляду та збору. На «Боровику» є обладнання для маринування та сушіння грибів, тож надлишок не пропадає. Між моментом, коли гриб зірвали, та коли він попав у банку, проходить менше кількох годин. Тому їх крафтові закрутки є значно смачніші і корисніші, ніж у великих виробників. Приємною несподіванкою для учасників стала дегустація продуктів «Боровика» та грибних страв на основі печериць.
 
Завдяки налагодженій співпраці керівництва міста та компанії педагоги матимуть змогу в подальшому на базі локації проводити навчальні заняття з теми «Гриби», а учні, своєю чергою – побувати у грибному царстві і на власні очі побачити, як «народжуються» та ростуть печериці, відвідати гастро-екскурсію під назвою «Таємниці Шампіленду».
Біологи вдячні керівництву компанії за можливість освоювати інновації та ознайомлювати з ними освітян та учнів шкіл.

Освіта, Львівщина, Департамент, портал

Інші інституції

Image Image Image Image Image Image Image Image Image