03 ЛИС 2023
Стратегія реформування системи шкільного харчування Львівщини у 2024 році – такою була головна тема обласного Форуму шкільного харчування, який пройшов 3 листопада на базі Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного бізнесу.
⠀
У нараді взяли участь керівники всіх рівнів органів управління освітою, представники громад, охорони здоров'я, професійно-технічної освіти, шкільного самоврядування.
⠀
«Днями уряд ухвалив Стратегію реформи шкільного харчування до 2027 року. У цьому контексті важливо зазначити, що на Львівщині вже чимало зроблено у справі реформи шкільного харчування, що почалася з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Адже, коли виділяються кошти на харчування, проте діти відмовляються від нього, це свідчить про необхідність змін.
⠀
Джерелами фінансування реформи шкільного харчування мали б стати державний та обласний бюджети, кошти територіальних громад, міжнародні гранти. За таких умов ми на Львівщині за два роки могли б повністю розв’язати проблему харчоблоків у школах.
⠀
Ми бачимо, як опорні кухні, а це приклади Сокаля, Меденич, Борині, можуть забезпечувати шкільним харчуванням одразу декілька населених пунктів. Тобто не обов’язково робити у кожній школі ідеальний харчоблок. Натомість має бути добре прорахована ефективність інвестицій», – зазначив Іван Собко, заступник начальника Львівської ОВА .
⠀
Своєю чергою Олег Паска, директор департаменту освіти і науки ЛОВА, акцентував на тому, що «навіть у часи війни важливо говорити про здорове харчування. Бо це не тільки надважлива складова щастя людини і родини, а рівнош конечна умова економічно успішної країни».
⠀
«Ми повинні проаналізувати систему організації шкільного харчування, подивитись, де ми маємо чи можемо створити добрі опорні кухні, а де може бути кейтеринг. Водночас слід поєднати можливості середніх шкіл, громад, закладів професійної освіти, щоб ефективно використовувати бюджетні кошти», – додав Олег Паска і нагадав, що реформа шкільного харчування визначена одним із пріоритетів для Львівщини на 2024 рік.
⠀
Про важливість і культуру здорового харчування, його головні принципи і правила, специфіку дитячого і шкільного харчування – про це все розповіла Наталія Тімко, генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Вона повідомила, що, за даними ВООЗ, наше здоров'я на 70% залежить від харчування. Кожна п'ята смерть у світі спричинена вживанням нездорової їжі та недостатньою кількістю харчових речовин.
⠀
На сьогодні 30% підлітків Львівщини мають захворювання шлунково-кишкового тракту, українські діти значно менше споживають овочів, фруктів і ягід, натомість багато хліба, цукру і солі.
⠀
Також Наталія Тімко назвала ключові пункти урядової Стратегії реформи шкільного харчування: підвищення фінансової та інституційної спроможності; відновлення та модернізація харчоблоків; дотримання вимог системи НАССР; розвиток кадрового потенціалу; формування культури здорового харчування.
⠀
«Для того, щоб зберегти інтелектуальний потенціал нації, щоб формувати резерв сильних і здорових людей, які будь-коли зможуть захисти нашу країну, ми повинні дбати про своє харчування і плекати відповідні навички у наших дітей», – підсумувала вона.
⠀
Під час Форуму про свої практики і можливості в організації шкільного харчування розповіли Наталя Карташова, директор Сокальського професійного ліцею; Леся Ковалишин, начальник відділу освіти, молоді і спорту Сокальської міської ради, та Василь Лужецький, директор Меденицького професійного ліцею, а також Оксана Майхер, начальник відділу освіти Яворівської районної військової адміністрації; Василь Сало, начальник відділу освіти Жовківської міської ради, та Любов Осміловська, директор Белзького професійного ліцею.
⠀
Воднораз перед учасниками наради виступили лідери учнівського харчування. Вони розповіли наскільки якісне харчування у їхніх школах і яким, на їхню думку, вона має бути.
⠀
Насамкінець для управлінців від освіти провели майстер-клас щодо технології приготування якісного харчування під орудою Ганни Балущак, директора Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу – одного з найкращих в Україні.