28 ГРУ 2023
Відтепер кухарі, кондитери, пекарі, майстри ресторанного обслуговування Львівського вищого професійного училища харчових технологій зможуть вдосконалювати свої практичні навички у центрі інноваційної кулінарії «FOOD INNOVATIONS».
⠀
«На ринку праці були й залишаються затребуваними робітничі професії. Саме тому на Львівщині активно розвивається професійно-технічна освіта. Основний акцент – оновлення матеріально-технічної бази наших закладів, адже від цього залежить якість надання практичних знань. Зараз ми можемо розглядати Львівське ВПУ харчових технологій, як майбутній опорний заклад, який може забезпечувати здоровим харчуванням інші заклади та установи», – зауважив на церемонії відкриття заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.
⠀
Центр складається з двох окремих приміщень. Тут є необхідне кухонне обладнання, максимально наближене до умов роботи на професійній кухні у закладах громадського харчування. Йдеться про вакуумну пакувальну машинку, апарат для приготування страв за технікою су-від, пароконвектомат, м’ясорубки, овочерізки, індукційні плити та інший інвентар.
⠀
«Сьогодні ми відкрили ще один НПЦ. Тим самим демонструємо, як потрібно підтримувати професійну освіту, без зайвих дискусій. Можна багато говорити, якими повинні бути профтехи, а можна взяти і робити їх сучасними й привабливими тут і зараз. Завдяки фінансовій підтримці ЛОВА з обласного бюджету, співфінансуванню спецфондів закладів це вдається зробити. Переконаний, що це нове дихання для колективу та здобувачів освіти. Окрім цього, такі зміни схвально оцінюють роботодавці, які є партнерами закладу. Попереду ще багато роботи, але ми чітко рухаємося в правильному напрямку реформування, який визначений на державному рівні: створити сучасну професійну освіту», – зазначив Іван Пикус, начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти департаменту освіти і науки ЛОВА.
⠀
Урочисте відкриття НПЦ відбулось сьогодні, 28 грудня. Організаторами заходу стали департамент освіти і науки ЛОВА та Львівське вище професійне училище харчових технологій. На урочистому відкритті були присутні керівництво Львівської обласної державної адміністрації, соціальні партнери – представники підприємств харчової промисловості: ПрАТ «Концерн «Хлібпром», ТВК «Львівхолод», кондитерська фірма «Вікторія»; закладів ресторанного господарства: парк-готель «Древній Град», «Маримо Груп»; громадських організацій: «Клуб успішних жінок України», Центр «Жіночі перспективи»; директори закладів П(ПТ)О Львівщини.
⠀
Розпочали відкриття з хвилини мовчання та виконання Державного Гімну України. Референт у справах шкільництва Львівської Архієпархії УГКЦ Юрій Карвацький освятив НПЦ, а згодом відбулись майстер-класи з професій «Кухар» та «Кондитер» у новому центрі.
⠀
«НПЦ оптимізує інфраструктуру училища, значно зміцнить його матеріально-технічну базу. Відтак заклад професійної освіти покращить якість підготовки кваліфікованих робітників харчової промисловості та забезпечення робітничими кадрами діючих і релокованих підприємств Львівщини.
У Центрі інноваційних харчових технологій навчатимуть молодь, проводитимуть підвищення кваліфікації та перекваліфікацію працівників галузі, незайнятого населення, короткотермінові курси з отриманням часткових професійних кваліфікацій та здійснюватимуть профорієнтаційні заходи і трудове навчання школярів. На базі новітнього НПЦ будуть навчати готувати корисну та смачну їжу для дітей, а також популяризувати здорові харчові звички. В перспективі – створити опорну кухню для шкіл регіону.
Професійна освіта Львівщини тримає стрій. На прикладі нашого училища ми бачимо, що можливо тримати оборону й водночас розвиватися», – розповіла директорка закладу Наталія Склярчук.
⠀
Зазначимо, що у 2023 році на створення НПЦ з обласного бюджету виділили 40 мільйонів гривень. З них 5,5 мільйонів – на заклади профтехосвіти, розташовані у Львові. Загалом на Львівщині діють 43 навчально-практичних центри.