14 ЛЮТ 2025
Вчора, 13 лютого, у Самбірському професійному ліцеї урочисто відкрили навчально-практичний центр «Професійної кулінарії».
Це вже 54 навчально-практичний центр, який функціонує в області. Це ще один важливий крок у розвитку професійної освіти Львівщини, що сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців.
⠀
У заході взяли участь заступник начальника ЛОВА Олександр Кулепін, заступник директора департаменту освіти і науки ЛОВА Олена Урдей, начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти Іван Пикус, міський голова Самбора Юрій Гамар, представники духовенства, керівники професійно-технічних навчальних закладів та жителі міста.
⠀
«Сьогодні у нашій області відкрили ще один навчально-практичний центр – «Професійної кулінарії». Відтепер тут навчатимуть майбутніх кухарів-кондитерів, офіціантів, буфетників та барменів. На створення центру спрямували понад 5 мільйонів гривень з обласного бюджету.
Відзначу, що саме наша область – лідер у сфері професійної освіти в Україні. Зокрема, в нас вже функціонують 54 навчально-практичних центри, які надають можливість здобути актуальні спеціальності.
Розвиток професійної освіти є важливим кроком у формуванні майбутнього країни. Дякую всім, хто долучається до цього процесу, адже кожен внесок має значення», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.
⠀
На створення навчально-практичного центру з обласного бюджету залучили 5 109,5 тис грн. За ці кошти замінили системи опалення, водопостачання, електроживлення; проклали каналізацію, систему кондиціювання; облаштували бетонну підлогу та провели малярно-оздоблювальні роботи; встановили систему витяжки та димовидалення, а також провели капітальний ремонт даху їдальні та ґанку.
⠀
«Основним завданням навчально-практичного центру є підвищення професійного рівня підготовки майбутніх фахівців у сфері кулінарії. У цьому центрі здобувачі освіти мають усі можливості та умови, щоб здобути практичні навички й бути готовими до працевлаштування на ринку праці», ‒ розповіла Олена Урдей.
⠀
Для створення центру придбали повний спектр сучасного обладнання для кулінарії:
А також ‒ облаштували 16 робочих місць.
⠀
«Підготовка висококваліфікованих спеціалістів у сфері кулінарії має велике значення для області. Сьогодні гастрономія є важливою складовою економіки, культури та туристичної привабливості нашого краю. Тому ми прагнемо створити найкращі умови для навчання майбутніх кухарів, кондитерів і рестораторів. Дякую всім, хто долучився до реалізації цього проєкту», – зазначив Олександр Кулепін.
⠀
Додамо, що на Львівщині у 2025 році планується відкриття ще низки таких закладів, які сприятимуть підготовці конкурентоспроможних спеціалістів та розвитку економіки регіону.