Новини департаменту

У Самборі відкрили новий навчально-практичний центр «Професійної кулінарії»

14 ЛЮТ 2025

Image

 

Вчора, 13 лютого, у Самбірському професійному ліцеї урочисто відкрили навчально-практичний центр «Професійної кулінарії».  

Це вже 54 навчально-практичний центр, який функціонує в області. Це ще один важливий крок у розвитку професійної освіти Львівщини, що сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців.

У заході взяли участь заступник начальника ЛОВА Олександр Кулепін, заступник директора департаменту освіти і науки ЛОВА Олена Урдей, начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти Іван Пикус, міський голова Самбора Юрій Гамар, представники духовенства, керівники професійно-технічних навчальних закладів та жителі міста.

«Сьогодні у нашій області відкрили ще один навчально-практичний центр – «Професійної кулінарії». Відтепер тут навчатимуть майбутніх кухарів-кондитерів, офіціантів, буфетників та барменів. На створення центру спрямували понад 5 мільйонів гривень з обласного бюджету.

Відзначу, що саме наша область – лідер у сфері професійної освіти в Україні. Зокрема, в нас вже функціонують 54 навчально-практичних центри, які надають можливість здобути актуальні спеціальності.
Розвиток професійної освіти є важливим кроком у формуванні майбутнього країни. Дякую всім, хто долучається до цього процесу, адже кожен внесок має значення», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

На створення навчально-практичного центру з обласного бюджету залучили 5 109,5 тис грн. За ці кошти замінили системи опалення, водопостачання, електроживлення; проклали каналізацію, систему кондиціювання; облаштували бетонну підлогу та провели малярно-оздоблювальні роботи; встановили систему витяжки та димовидалення, а також провели капітальний ремонт даху їдальні та ґанку.

«Основним завданням навчально-практичного центру є підвищення професійного рівня підготовки майбутніх фахівців у сфері кулінарії. У цьому центрі здобувачі освіти мають усі можливості та умови, щоб здобути практичні навички й бути готовими до працевлаштування на ринку праці», ‒ розповіла Олена Урдей.

Для створення центру придбали повний спектр сучасного обладнання для кулінарії:

  • ‒ електричні плити;
  • ‒ шафу шокової заморозки продуктів;
  • ‒ холодильне обладнання;
  • ‒ посудомийну машину;
  • ‒ овочерізку;
  • ‒ професійний кухонний комбайн;
  • ‒ стелажі, візок роздачі, деко.

А також ‒ облаштували 16 робочих місць.

«Підготовка висококваліфікованих спеціалістів у сфері кулінарії має велике значення для області. Сьогодні гастрономія є важливою складовою економіки, культури та туристичної привабливості нашого краю. Тому ми прагнемо створити найкращі умови для навчання майбутніх кухарів, кондитерів і рестораторів. Дякую всім, хто долучився до реалізації цього проєкту», – зазначив Олександр Кулепін.

Додамо, що на Львівщині у 2025 році планується відкриття ще низки таких закладів, які сприятимуть підготовці конкурентоспроможних спеціалістів та розвитку економіки регіону.

Освіта, Львівщина, Департамент, портал

Інші інституції

Image Image Image Image Image Image Image Image Image