05 БЕР 2025
5 березня відбулось відкриття оновленого харчоблоку Пустомитівського ліцею №2 імені Василя Кучабського.
В урочистостях з нагоди відкриття взяли участь заступник голови Львівської обласної адміністрації Олександр Кулепін, заступник директора департаменту освіти і науки Львівської обласної адміністрації Мар’яна Дмитрів, заступники голови Пустомитівської МР Тетяна Голдун та Андрій Пелехатий, секретар ради Тарас Салагай, начальник відділу освіти Пустомитівської міської ради Надія Когут, представники департаменту освіти, колектив та учні навчального закладу.
Модернізація харчоблоку – важливий крок до створення комфортного, безпечного, сучасного освітнього середовища. На її проведення залучили 2 267 089,56 грн, з них – 1 043 600 грн з державного бюджету, 1 223 489,56 грн – з бюджету громади.
«Сьогодні ми відкрили сучасний харчоблок, і це результат спільної роботи держави та громади. Цей проєкт став можливим завдяки ініціативі Першої леді України Олени Зеленської та державній субвенції на модернізацію харчоблоків, підтримці обласної державної адміністрації та місцевої громади. Саме така співпраця дозволяє нам створювати якісні та безпечні умови для навчання і розвитку дітей.
Якісне та збалансоване харчування – це не лише питання комфорту, а й важливий чинник здоров’я учнів. Ми прагнемо, щоб кожна дитина мала доступ до корисної та безпечної їжі, адже це впливає на її самопочуття, успішність у навчанні та формування здорових звичок на все життя. Здорове харчування – це не лише смачні страви, а й запорука енергії, концентрації та гарного самопочуття учнів. Важливо змалку привчати дітей до корисних харчових звичок, щоб вони зростали здоровими та активними!
Дякуємо всім, хто долучився до реалізації цього важливого проєкту! Разом робимо освіту на Львівщині комфортнішою та якіснішою. Спільними зусиллями ми продовжуємо розбудовувати якісну освітню інфраструктуру на Львівщині», – зазначила заступник директора департаменту освіти і науки ЛОВА Мар’яна Дмитрів.
В ході капітального ремонту харчоблоку відповідно до вимог системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР, охорони праці та техніки безпеки проведено:
«Щиро дякуємо Львівській обласній державній адміністрації, департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Пустомитівській міській раді, усім, хто долучився до відкриття оновленого харчоблоку у Пустомитівському ліцеї №2 ім. В. Кучабського. Ваша підтримка, зусилля та турбота створили комфортні та сучасні умови для наших учнів. Нехай ця подія стане ще одним кроком до покращення якості обслуговування та теплих зустрічей за смачними стравами», – підкреслила начальник відділу освіти Пустомитівської міської ради Надія Когут.
Зазначимо, що у Пустомитівському ліцеї №2 ім. Василя Кучабського Пустомитівської міської ради навчається 706 учнів, персонал ліцею складає 81 особу.
Довідково:
Реформа шкільного харчування, яка розпочалася у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської, є одним із пріоритетів, закладених у Стратегію розвитку освіти Львівщини на період до 2027 року. Основна мета реформи – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин. На 2025 рік Олена Зеленська озвучила пріоритетні завдання реформи: рік масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів.
27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Документ визначає план дій, пріоритетні напрями роботи та операційні завдання на 2023–2027 роки. Стратегічна мета – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування у дітей і дорослих.
1 травня 2024 року розпорядженням голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького № 407/0/5-24ВА затверджено Програму реформування шкільного харчування у Львівській області на 2024-2027 роки, якою передбачено забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування здобувачів освіти.