01 КВІ 2025
⠀
З 25 по 27 березня українська делегація здійснила робочий візит до Франції, до регіону Нова Аквітанія. До її складу увійшли заступник директора департаменту освіти і науки ЛОДА Олена Урдей, начальник відділу розвитку сільських територій та організаційної роботи департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Тетяна Борушок, президентка Львівської міської громадської організації «Екотерра» Наталія Чоловська, голова правління Громадської спілки «Органічна Ініціатива» Олена Дейнеко, менеджер проєктів МБО «ІЦ «Зелене досьє» Катерина Шор.
⠀
«Візит відбувся в межах дворічного українсько-французького проєкту «Покращення доступу до місцевих харчових продуктів». Він передбачає ознайомлення з практиками впровадження органічної продукції в систему шкільного харчування – на основі французького досвіду», – зазначає Олена Урдей.
⠀
Львівська область обрана як пілотна для реалізації цього проєкту, згодом набуті знання будуть масштабовані в цілій Україні. За час пілотування мають бути напрацьовані рекомендації та пропозиції щодо виробництва, закупівлі та постачання в українські школи органічних сертифікованих продуктів.
⠀
Українську делегацію приймала французька асоціації учасників органічного сектору IНТЕРБІО Нова Аквітанія.
⠀
Перший день розпочався у містах Марманд і Дамазан: делегація зустрілася зі службовцями та спеціалістами агломерації Валь-де-Гаронна. Французькі колеги поділилися досвідом реалізації «Проєкту локального харчування», який спрямований на забезпечення шкіл та інших закладів громадського харчування якісною місцевою продукцією. При цьому особливий акцент робиться на підтримку місцевих виробників, які спеціалізуються на органічному виробництві.
⠀
У Дамазані українцям розповіли про діяльність кооперативної платформи «Manger Bio Sud-Ouest». Йшлося про такі питання, як-от, логістика, кооперація між виробниками та органами місцевого самоврядування, а також про моделі забезпечення шкіл органічними продуктами. Гості мали можливість особисто оцінити пропонований асортимент біопродукції.
⠀
Другий день візиту пройшов у департаменті Жиронда, де відбулася зустріч із керівництвом регіону Нова Аквітанія. Французькі партнери поділилися досвідом адаптації законодавства для підтримки органічного виробництва та його інтеграції в освітні установи.
⠀
Українська делегація також відвідала компанію-платформу GP4G, яка спеціалізується на підготовці овочів до колективного харчування. Компанія щодня доправляє 25 тисяч порцій готових до вживання продуктів (овочі, зелень, фрукти тощо) до навчальних закладів.
⠀
Третій день у Бордо розпочався із зустрічі в офісі IНТЕРБІО Нова Аквітанія. Обговорювали законодавчі аспекти. Так, у Франції діє Закон EGAlim, котрий встановлює вимоги до використання органічних продуктів у закладах харчування у країни. Він вимагає, щоб у шкільному асортименті було щонайменше 50% якісних продуктів, з яких 20% повинні бути органічними.
⠀
Насамкінець українці відвідали ліцей ім. Папи Клемана у місті Пессак, де навчається 1600 ліцеїстів. Щодня тут харчується 1000 осіб. Учасники провели огляд та аудит їдальні за опитувальником ІНТЕРБІО Нова Аквітанія.
⠀
За словами Олени Урдей, французькі школи активно співпрацюють із місцевими фермерами, що сприяє розвитку локального сільського господарства.
⠀
У шкільних закладах Франції проводять спеціальні заняття про здорове харчування та екологію. Школярі відвідують ферми, вчаться садівництва та дізнаються про переваги біопродуктів.
Французький уряд надає фінансову підтримку школам та муніципалітетам для закупівлі органічних продуктів, що, зрештою, обертається відчутною економією для сімейних бюджетів.
Тобто, такий підхід, який демонструє влада Франції у справі доступності біохарчування для школярів, сприяє водночас і покращенню здоров’я дітей, і розвитку сільського господарства, і формуванню екологічної свідомості.
⠀
«Франція має багаторічний досвід з впровадження біопродукції в шкільне харчування. Французька модель кооперації між фермерами, органами влади та закладами освіти показує, що якісна органічна їжа може бути доступною для всіх. Саме тому це цікаво для Львівської області, адже впровадження таких екологічних систем харчування може мати значний соціальний і економічний ефект», – підсумовує Олена Урдей.
⠀
Довідково:
⠀
Українсько-французький проєкт «Покращення доступу до місцевих харчових продуктів» фінансують Міністерство закордонних та європейських справ Франції та регіон Нова Аквітанія, а впроваджує його українсько-французький консорціум. Це, з французького боку, ІНТЕРБІО Нова Аквітанія та ІНТЕРКО Нова Аквітанія, з українського, – громадська спілка «Органічна ініціатива» та львівська громадська організація «Екотерра».