12 ТРА 2025
Сьогодні, 12 травня, на брифінгу у Львівській обласній адміністрації оголосили про початок обласного конкурсу серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти – «Автентичні страви України».
Про мету та формат конкурсу розповіли директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска та директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області Володимир Бобко.
Конкурс спрямований на збереження унікальних рецептів української кухні, які передаються з покоління в покоління, а також на популяризацію гастрономічної спадщини регіонів. Участь у ньому візьмуть учні закладів професійної освіти Львівської області, які навчаються за професіями «кухар», «кондитер» і «пекар».
«У кожної країни є страви, притаманні саме її культурі. Наші автентичні рецепти — це частина національної ідентичності, яка заслуговує на збереження. Щоб зацікавити молодь у вивченні та передачі гастрономічної спадщини, ми спільно з навчально-методичним центром ініціювали конкурс «Автентичні страви України».
Завданням учасників стане – віднайти унікальні рецепти та відтворити їх, поєднуючи традиційні технології з можливостями сучасного кулінарного обладнання», – зазначив Олег Паска.
Конкурс має на меті:
Змагання проходитиме у два етапи. У першому – учні подають на розгляд комісії в закладі освіти рецепти страв із зазначенням регіону походження та інформацією про людину, яка передала рецепт. У другому, фінальному етапі, братиме участь лише один переможець від кожного навчального закладу.
«Перший етап відбудеться у закладах професійної освіти, де є спеціальності кухаря, кондитера, пекаря та інші пов’язані з гастрономією. Переможці цього етапу візьмуть участь в обласному фіналі, де матимуть можливість відтворити подані страви. Нашою кінцевою метою є створення електронного каталогу з відеододатками, у яких буде детально показано процес приготування кожної страви», – розповів Олег Паска.
Оцінювання учасників відбуватиметься відкрито та об’єктивно. До складу журі увійдуть незалежні експерти: професійні кухарі, освітяни та представники громадських організацій. Переможці отримають дипломи та призи. Планується нагородити одне перше місце, два других і три третіх. Також інформацію про авторів рецептів розмістять в електронному каталозі.
«Зі 48 закладів професійної освіти області 27 здійснюють підготовку за відповідними спеціальностями. Це значна кількість здобувачів освіти, і конкурс стане чудовою нагодою продемонструвати рівень їхньої фахової підготовки.
Після внутрішнього відбору кожен заклад представить одного переможця, який змагатиметься на обласному рівні. Оцінюватиме конкурс незалежне журі, до складу якого увійдуть кухарі з провідних українських ресторанів», — повідомив Володимир Бобко.
Навчальні заклади можуть подавати рецепти різних категорій: як основних страв, так і десертів.
За словами Володимира Бобка, Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу, який має сучасну матеріально-технічну базу, забезпечить всі необхідні умови для проведення фінального туру. Це дозволить учасникам максимально розкрити свої професійні навички.
Проведення фінального етапу конкурсу попередньо заплановано на 3 червня 2025 року.
Конкурс планують зробити щорічним, а надалі — запросити до участі представників з інших областей.
Ознайомитись детальніше із Положенням про кулінарний конкурс «Автентичні страви України» серед здобувачів освіти ЗП(ПТ)О можна за покликанням.
ПРИЄДНАНІ ФАЙЛИ | |
1 | Polozhennia_pro_kulinarnyj_konkurs.pdf |