04 ЧЕР 2025
⠀
3 червня у Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу зібралися найкращі студенти закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, аби позмагатися за звання найкращого кухаря та відтворити унікальні старовинні рецепти української кухні. Ініціаторами конкурсу виступили департамент освіти і науки ЛОДА та Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Львівській області.
⠀
Перший етап конкурсу проходив безпосередньо в закладах освіти: завданням було знайти автентичний рецепт, відтворити його з дотриманням традиційної технології, але з використанням сучасного обладнання. Фінал конкурсу відбувся у Львові.
Серед 47 закладів професійної освіти Львівщини 27 здійснюють підготовку за спеціальностями «кухар», «кондитер» і «пекар» - і всі взяли участь у змаганнях.
⠀
Конкурс спрямований на збереження унікальних українських рецептів, які передаються з покоління в покоління, а також на популяризацію гастрономічної спадщини регіонів - наголосив директор департаменту освіти і науки Олег Паска.
⠀
Звертаючись до учасників, він зазначив:
«Ви популяризуєте українську кухню, а отже прославляєте Україну. Наша кухня надзвичайно багата, і це свідчить про те, що ми народ із глибокими традиціями. Незалежно від того, хто сьогодні здобув призові місця, переможцями є всі. Бо любити свою справу і свій фах - це запорука як професійного, так і особистого успіху».
⠀
Він також висловив переконання, що конкурс стане щорічною традицією. Олег Паска подякував Збройним силам України за можливість навчати й навчатись, а також висловив вдячність студентам, педагогам та майстрам виробничого навчання за небайдужість і гідний внесок у справу збереження національної ідентичності.
⠀
Голова комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Парасковія Дворянин підкреслила:
«Я думаю, що кухня - це про те, ким ми є. Коли ми говоримо “борщ”, “вареники”, навіть коли кажемо “сало”, ми відразу уявляємо, який він - український характер. Кухня - це про зв’язок із нашими бабусями й дідусями, бо ми згадуємо, як брали старовинні рецепти й дивилися: що пекла наша бабуся чи прабабуся. Кухня - це також про запах рідного дому. Якщо я зараз скажу “Різдво” чи “Великдень”, то кожен із нас не лише уявляє, але й відчуває аромат тих страв. Кухня - це політика. Коли українську страву визнають надбанням ЮНЕСКО ми розуміємо, що ми сильніші, ніж ті, хто збоку від нас».
⠀
Учасників оцінювало компетентне журі - львівські шеф-кухарі та гастроексперти. Серед них - представники ресторану «RAFAEL», Інституту галицької кухні, ресторанів «Фабрика піци», «Старий млин» та «РОСА».
⠀
Голова журі, Андрій Козерема, засновник сімейних ресторанів «Фабрика піци», зазначив:
«Діти дуже старались, вони показали високий рівень професійної підготовки, і насправді було важко вибрати найкращих. Було представлено багато старовинних, оригінальних рецептів».
⠀
Заступниця голови журі, завідувачка Лабораторії професійної підготовки НМЦ ПТО у Львівській області Олександра Пікарось додала:
«Діти були вмотивовані, вони показали все, що вміють. Велика подяка їхнім педагогам, бо культура приготування їжі, стан робочого місця, поведінка й робота на кухні - усе було на дуже високому рівні. Очевидно, проведена велика пошукова робота: діти розповідали, що рецепти дізнавалися від своїх бабусь. Лише троє зізналися, що скористалися інтернетом».
⠀
Переможці конкурсу:
⠀
Перше місце:
Ольга Добуш, Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу - страва: Ребра по-селянськи з буряковим духом
⠀
Друге місце:
Діана Мирна, Міжрегіональний центр ПТО художнього моделювання і дизайну м. Львова - Цесарка для княгині - страва миру
Лідія Курнікова, Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва - Кльопси з ніжними кукурудзяними лиганцями та кремом з галицької лободи
⠀
Третє місце:
Ольга Ткач, Самбірський професійний ліцей - Капустяна втіха
Дмитро Грицик, Львівське вище професійне училище харчових технологій - Яловича вирізка з лісовим кремом та карамелізованим буряком
Ігор Вереницький, Меденицький аграрно-технологічний професійний коледж - Ковбаска з картоплі
⠀
Переможці отримали грошові премії від 6 000 до 10 000 грн.
⠀
Також двоє учасників було відзначено додатково у номінаціях:
⠀
Номінація "Сучасне надзвичайне поєднання смаків"
Ольга Хамула, Угнівський аграрно-будівельний ліцей – Книш-цибульник
⠀
Номінація "Відновлення забутих рецептів"
Соломія Бугір, Боринський професійний ліцей народних промислів і ремесел – Панчак («Сила Бойка»)
⠀
Коментарі учасників:
⠀
Юлія Косько, Золочівський професійни ліецй, 3 курс - страва Деруни по-селянськи з грибним соусом:
«Колись моя бабуся, яка родом із Закарпаття, готувала таку страву. Там деруни називають “кийзликами”. Це шар дерунів, підсмажене м’ясо, грибний соус, спеції — і так кілька шарів, запікаємо в духовці».
⠀
Людмила Комарницька, майстер виробничого навчання Боринського професійного ліцею народних промислів і ремесел:
«У нашому ліцеї темі відродження автентичної української кухні приділяють особливу увагу. Насамперед це бойківська кухня, адже це наш регіон. Ми представили стародавню ритуальну страву “Панчак”. “Пан” - означає Бог, “чак” - насичення. Рецепт записаний зі слів жительки села Гусне - це найвища точка Турківщини. Страву готували після завершення випасу вівців, після храмового свята Петра і Павла. Сходилася громада, і у великому казані готувався панчак. Потім його запікали в печі найстаршої газдині. Це - запечені свинячі хвостики. До них подавали “ощипок” (груба паляниця, яку треба відщипувати) і соус із лісових ягід. Вважалося, що цей соус повертає пастухам силу».
⠀
Михайло Саган, Новояворівське ВПУ, майбутній кухар-кондитер:
«Я приготував сіканці в підливі з ясєвим пюре. Це січене куряче м’ясо з пшоном. До них подається особливий соус із соку кропиви. Цей давній рецепт мені порадила майстриня. Журі запитало, чому не яворівський пиріг - відповів, що буде наступного разу».
⠀
За результатами конкурсу планується створення електронного кулінарного каталогу з відеододатками, які демонструватимуть покрокове приготування кожної представленої страви.
⠀
Конкурс планують зробити щорічним, а в майбутньому - залучати учасників з інших областей України.
⠀
З огляду на те, що захід став справді унікальною подією у справі відродження, збереження та популяризації української кухні, буде також оприлюднено повний перелік конкурсних страв - справжня смакова насолода вже від самих назв. Тут кожне слово знайоме й рідне, навіть якщо іноді доводиться зазирати в словник, щоб повніше зрозуміти його значення.
- Самбірський ПЛ – Капустяна втіха
- Сокальський ПЛ – Вепрове м’ясо з городиною
- Новояворівський ЦПТО – Верещака
- Бориславський ПЛ – Печеня з хроном
- Золочівський ПЛ – Деруни по-селянському
- Львівське ВПУТтаСП – Філе щуки на волоці з клекуцьохою із соусом хріну, петрушки та меліси
- ВПУ № 19 м. Дрогобича – Реберця, томлені зі складним гарніром
- Львівський ПКГТтаРС – Ребра по-селянськи з буряковим духом
- МЦ ПТО ХМД м. Львова – Цесарка для княгині — страва миру
- ВПУ № 29 м. Львова – Гостина по-вижлівськи з ощипком
- Львівське ВПУ ТС – Завиванці з яловичини із квасолевими гамбовцями та гарбузовою бабкою
- Львівське ВППУ – Верещака
- ВПУ № 34 м. Стрия – Яловичина вирізка з лісовим кремом та карамелізованим буряком
- Львівське ВПУ ХТ – Качине філе під вишневим соусом із гарбузовим мусом
- Добротвірський ПЛ – Рулька свина запечена
- Червоноградське ПГБЛ – Шпундра
- Львівське ПУ СОП – Шарпаниця з картоплею по-селянськи, запеченими овочами та вишневим соусом
- Рава-Руський ПЛ – Шпундра
- Перемишлянський ПЛ – Гречаники з м’ясним фаршем
- Львівське ВПУ ДБ – Кльопси з ніжними кукурудзяними лиганцями та кремом з галицької лободи
- Новояворівське ВПУ – Сіканці в підливі з ясєвим пюре
- ВПУ № 71 м. Кам’янка-Бузька – Бундзики
- Меденицький АТ ПК – Ковбаска з картоплі
- Угнівський АБЛ – Книш-цибульник
- Боринський ПЛ НПР – Панчак («Сила Бойка»)
- Олеський ПЛ – Щіпане тісто на сливах
- Жидачівський ПЛ – Завиванець удецький.