03 ЛЮТ 2021
⠀
Вище професійне училище №34, у що у Стрию, відтепер навчатиме майбутніх кухарів та кондитерів у новому навчально-практичному центрі. Вчора урочисто відкрили центр, у якому під час навчання відтворюватимуть реальний виробничий процес, з яким учні зустрінуться на підприємствах.
«Перебуваючи у таких осередках професійної освіти починаємо розуміти, що ми йдемо правильним шляхом і робимо правильні кроки для розвитку освіти. Давно час замислитись над тим, як допомогти профтехосвіті, яка має для економіки неабияке значення, прогресувати та вдосконалюватись. Фінансування професійної освіти з державного та обласного бюджетів буде збільшено. Фахівці, які закінчать це училище, на своїх робочих місцях будуть знати що робити і будуть розуміти для чого вони це роблять. Професіонали, які люблять свою роботу, завжди будуть затребувані на ринку праці», - наголосив під час відкриття голова Львівської ОДА Максим Козицький.
Навчально-практичний центр з професій кухар та кондитер передбачає чітку орієнтацію на учня, швидке реагування на потреби ринку праці, а також посилення зв’язків між професійною освітою та роботодавцями. Учні училища зможуть отримати досвід роботи з сучасним обладнанням, розвивати та закріплювати теоретичні знання на практиці, матимуть можливість розробляти рецептури власних страв та вдосконалювати навики в приготуванні страв європейської кухні.
«Найближчі п’ять років кількість випускників шкіл буде зростати, тому цей час треба використати для професійно-технічної освіти. Такі навчально-практичні центри є прикладом того, що освіта будує країну. Яких фахівців ми підготуємо в університетах, училищах та коледжах, такою і буде наша держава. Подібні центри для набуття практичних навиків створюються для того, аби наша країна ставала кращою, щоб діти знайшли своє місце в житті й отримували задоволення від своєї праці», - зазначив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.
Під час практичного навчання у центрі, учні зможуть відтворити процеси прийому товару, приготування кулінарних і кондитерських виробів, пакування, перепакування та відправлення.
«Ми готуємо молодь до реальних умов, в які вони потраплять після завершення навчання. Лише спільною працею ми змогли облаштувати такий центр. У нас є багато партнерів, які завжди нам допомагають, зокрема у працевлаштуванні учнів кухарської та кондитерської справи: це підприємства ресторанного господарства курорту Моршин, рекреаційно-туристичної зони Сколівщини та усієї Стрийщини», - акцентував директор училища Олег Кизима.
На створення навчально-практичного центру було залучено майже 2,5 млн грн: із державного бюджету скерували 1 млн 600 тис грн, з обласного - понад 700 тис грн і ще сто тисяч – це кошти самого училища та спонсорська допомога. Для створення центру придбали повний спектр сучасного кухонного обладнання: інвентар, інструмент, посуд та мультимедійне обладнання. Також облаштували систему вентиляції та кондиціювання повітря.