27 ЖОВ 2021
До січня триватиме перехідний період, визначений Кабінетом Міністрів для закладів, аби ті змогли підготуватись до запровадження нових норм харчування у своїх школах. Нові норми покликані внести чимало змін у шкільне меню, відтак на місцях ретельно до цього готуються.
У департаменті освіти та науки ЛОДА ухвалили рішення провести серію семінарів для керівників шкіл, адже відповідальність за харчування у школах покладено перш за все на директорів.
«Ми розпочинаємо онлайн-навчання для керівників, у яке входитиме навчання різним нюансам організації харчування дітей. До наших онлайн-курсів ми залучили директорку Жовтанецького опорного закладу Жанну Король, яка має певний досвід у питанні організації харчування та в облаштуванні харчоблоку, а також напрацювання щодо складання меню за рецептурником Євгена Клопотенка», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.
У межах навчання для директорів розглянуть нормативно-правову базу, санітарний регламент, зміни щодо норм харчування, проведуть тренінг із визначення енергетичної цінності страв, складатимуть чотиритижневе меню тощо.
«Згідно із дослідженням Асоціації дієтологів України, дітлахи вживають значно більше солі та цукру, ніж це можна робити без шкоди для здоров’я. Майже 20% підлітків мають надлишкову вагу. Звісно, є багато причин цієї проблеми, але одна із них – це здорове харчування. Приємно тішить, що питання здорового харчування нарешті зрушило з мертвої точки, однак складання нового меню – дуже непросте завдання. Воно вимагає не лише кропіткої роботи, а й спеціальних знань», - наголосила Жанна Король.
Навчання розпочнуться з 27 жовтня 2021 року.
Цього тижня у семінарах візьмуть участь директори шкіл Стрийського та Самбірського районів. Поетапно таким навчанням охоплять керівників усіх шкіл області.