Новини департаменту

В області тривають онлайн-семінари для директорів щодо формування шкільного меню

10 ЛИС 2021

Image

 

З 1 січня 2022 року всі заклади загальної середньої освіти повинні перейти на нові норми харчування, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України №305 від 24 березня 2021 року

З огляду на велику кількість питань щодо організації харчування, своїм досвідом із керівниками шкіл ділиться директор Жовтанецького опорного закладу Жанна Король. Навчання уже пройшли директори Стрийського, Дрогобицького та Самбірського районів. Днями до семінарів долучились директори шкіл Червоноградського району.

«У керівників шкіл виникає багато запитань: як використовувати рецептурник Євгена Клопотенка, як забезпечити енергетичну цінність страв, як облаштувати харчоблоки, як дотриматись всіх вимог. Організовуючи такі семінари, ми прагнули зробити їх прикладними та практичними. Жовтанецький опорний заклад пройшов уже цей шлях та може поділитись своїм досвідом у цьому процесі», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.

Під час онлайн-тренінгів директорів навчають складати чотиритижневе сезонне меню, працювати із нормативною базою, залучати до зміни харчування батьків та дітей, а також звертати увагу на те, що в школі можна і треба покращити, а що залишити незмінним. Законодавством визначено три форми харчування : кейтеринг, аутсорсинг та власна їдальня.

«Ми вже два роки харчуємо наших школярів по-новому. Зараз гарячим харчуванням школа забезпечує майже сім сотень дітей в опорній школі та у філіях. За все, що лягає на тарілку дітей, відповідальним є директор. Тому він зобов’язаний знати, читати та розуміти меню, незалежно від того, хто його розробив. Вам буде легше, якщо ви будете знати як формується меню. Свого часу, визнавши, що є проблеми із харчуванням дітей, нам стало зрозуміло, що потрібні зміни, адже багато їжі просто опинялось у смітнику. Якщо є кілька проблемних питань — одним треба пожертвувати. Це готовність йти на компроміс заради збереження основної мети. Вкрай важливою є підтримка батьків. Ризики були, але батьки були про це попереджені. Після того, як ми узгодили меню з батьками, відбулись дуже позитивні зміни. Харчування — важлива складова роботи школи. Тож ми, директори, повинні приділити йому багато уваги», — звернулась до керівників шкіл директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король.

До слова, 12-13 листопада 2021 року у Львові відбудеться четвертий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування», на якому заплановано провести дискусійні панелі, присвячені темам безпечності та якості як основі реформи системи шкільного харчування, проєктному підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісним критеріям публічних закупівель, новітнім стандартам громадського харчування, впровадженню та контролю нових норм харчування тощо. Форум відбудеться в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.

Освіта, Львівщина, Департамент, портал

Інші інституції

Image Image Image Image Image Image Image Image Image