Новини департаменту

Організація якісного харчування у школах - тема першої зустрічі ради директорів

15 ЛИС 2021

Image

 

У Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу 12 листопада 2021 року організували перше засідання новоствореної ради директорів. Директорів з різних районів області, які увійшли до ради, привітав із першим засіданням міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

«Дякую за натхненну працю, за те, що ви незмінно стоїте на варті нашого майбутнього. Саме ми, освітяни, формуємо еліту нації. Наше завдання — наповнити виховання і навчання інтелігентністю, патріотизмом та інтелектуальністю»,- зазначив під час онлайн-включення міністр освіти.

Потреба у створені такої ради продиктована змінами у системі освіти та важливістю якісно імплементувати всі нововведення в школах незалежно від розташування закладів.

«В умовах децентралізації та автономії шкіл часто доводиться напряму контактувати з директорами, адже саме вони є практиками. Директор — це людина, яка щодня торкається до всіх сторін функціонування школи: опалення, вбиральні, харчування, освітній процес, спілкування з батьками тощо. Ви — ті, хто дійсно знає, вміє і робить. Люди з досвідом та практичним підходом знають реальний стан речей і можуть порадити як зробити так, щоб усім було добре і заодно були дотримані всі закони та постанови. Рада має з часом перерости в асоціацію. Тому, якщо маєте пропозиції щодо роботи ради, подавайте їх», - звернулась до керівників шкіл начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.

В межах першого засідання ради директорів порушили питання впровадження нових норм харчування та розробку чотиритижневого меню для школярів. Директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король, в якому уже триває процес зміни організації харчування, поділилась з колегами своїм досвідом на цьому шляху.

«Увесь час, який забирає у директора організація, а потім і контроль за харчуванням, наштовхував на думку, що це зовсім не справа директора. Але все дуже непросто. Саме директор відповідальний за те, що їсть дитина у школі. Тому з усвідомленням необхідності змін, ми почали їх впроваджувати. Наразі не все вдалося: дещо треба замінити, дещо не спрацювало. Треба під свою школу формувати харчування. Переконана, що меню треба розробляти самому. Кожна школа має зробити своє меню, виходячи з потреб, можливостей і бажань», - наголосила Жанна Король.

Директори також обмінялись думками щодо можливості залучати до зміни харчування в школах представників засновників закладів.

«Є багато сіл в районі, куди не бачить доцільності "заходити" підприємець, який займається приготуванням їжі. Краще, справді, мати свій харчоблок, адже директори за все відповідають. У кожній громаді є заступник, який курує освіту. До робочої групи варто його залучати, щоб узгодити з чого починати розробку меню та напрацювати дорожню карту», - переконана директор Козівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. - ліцею імені М. Гаврилка Оксана Клепуц.

З доцільністю спільної праці над вирішенням усіх завдань погоджується й директор Дрогобицького ліцею Ольга Заяць.

«У нашій школі харчуванням займається підприємець, тому директор не може перевірити всі нюанси. Але відповідальність завжди на директорові. Тому виходить, що директор, відповідаючи за все, часто має мало повноважень. Сподіваюсь, новостворена рада директорів допоможе консолідувати зусилля всіх сторін, адже всі зацікавлені в якісному впровадженні змін в освіті», - резюмувала Ольга Заяць.

Під час ради також зійшлись на думці про потребу оголосити обласний конкурс на найкраще шкільне меню.

«Питання харчування завжди було складним. І зараз воно непросте. Але з чогось треба починати та розв'язувати проблему спільно. Ідея оголосити конкурс покликана створити альтернативні меню, якими зможуть користуватися школи. Наступного року в програмі розвитку освіти закладемо кошти, аби заохочувати людей розробляти меню. Плануємо також погодити такі меню у Держпродспоживслужбі, щоб вони були не лише для конкурсу, а й прикладними»,— розповіла Ірина Сислюк.

В межах ради директорів також відбувся майстер-клас «Страви для шкільного харчування», де фахівці та студенти коледжу готували страви з буряка, шпинату, зелені, гарбуза та інших продуктів, що можуть бути присутні в дитячому раціоні.

Освіта, Львівщина, Департамент, портал

Інші інституції

Image Image Image Image Image Image Image Image Image